سرود، ستونِ فقراتِ جریان سازی فرهنگی است

سرود، ستونِ فقراتِ جریان سازی فرهنگی است
آنچه در پی می آید ماحصل گفت و گو با افشین کردستانی مسئول انجمن موسیقی سازمان بسیج هنرمندان درباره نقش آفرینی سرود است؛ ابزاری که به اعتقاد او اینک به عنوان یک پدافند فرهنگی در برابر تهاجم فرهنگی دشمن عمل می کند.
دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۳
کد خبر :  ۳۵۱۵۸۲

افشین کُردستانی، فعالیت سرودی خود را از دهه ۶۰ آغاز کرده است. اولین مربی او استاد سعید درخشان بود؛ استاد روشندلی که بذر علاقه به موسیقی را در وجودش کاشت. کُردستانی از سال ۷۰ به طور حرفه ای وارد حوزه سرود شد و در حال حاضر، مسئول انجمن موسیقی سازمان بسیج هنرمندان، مرکز آفرینش‌های فرهنگی و هنری سپاه حضرت ولیعصر خوزستان و عضو شورای موسیقی حوزه هنری انقلاب اسلامی خوزستان است.

آنچه در پی می آید ماحصل گفت و گو با این هنرمند درباره نقش آفرینی سرود است؛ ابزاری که به اعتقاد او اینک به عنوان یک پدافند فرهنگی در برابر تهاجم فرهنگی دشمن عمل می کند.

شما تأثیر انقلاب را بر موسیقی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

دوران انقلاب، برهه درخشان و طلایی ساخت و تولید سرودهای حماسی و انقلابی بود. سرودهایی که افکار و قلوب مردم را به هم پیوند می داد و آرام آرام تبدیل به میراث فرهنگی مردمی شد؛ به طوری که این سرودهای شورانگیز باعث شد مردم با دستان خالی بر رژیم سرکوب گر پهلوی پیروز شوند.

بعد از شکل گیری انقلاب اسلامی چه اتفاقی برای سرود افتاد؟

ما از دهه شصت با جنگ بزرگ شدیم. جنگ همراه با خودش ابزارها، ژانرها و نمادهایی را آورد که هنوز هم برای ما دارای هویت اند. یکی از این ژانرها، موسیقی دفاع مقدس بود. موسیقی دفاع مقدس به واسطه خاص بودنش و همراهی حماسه و عاطفه و تعهد به صورت توامان، در حوزه هنر دارای جایگاه ویژه و رفیعی است.

پس از پایان دفاع مقدس و در دهه هفتاد سرود به طور کل محو شد. تا این‌که در دهه هشتاد مقام معظم رهبری گفتند: «سرود را باید احیا کنید» توصیه مقام معظم رهبری کارساز بود؟ پیام ایشان بارقه ای از امید را در دل هنرمندان موسیقی روشن کرد و منجر به احیای دوباره سرود شد؛ هرچند عده ای بدون توجه به مضمون این سخنان شروع به سواستفاده های کلان مادی و معنوی کردند که باعث آسيب‌های جدی به این عرصه شد.

 
پس به نظر شما به انتظار مقام معظم رهبری جامه عمل پوشانده نشد؟
نه! منظورم این نیست که اقدامی صورت نگرفت. اتفاقا بعد از آن فرمایش، در سراسر کشور تکاپویی برای احیا سرود شکل گرفت و فعالیت های بزرگ و موثری هم انجام شد که اگر چه خوب اما قطعا کافی نبود. همان ایام ما نیز به همراه تعدادی از دغدغه مندان این حوزه از اقصی نقاط کشور، در فضای مجازی کانالی تشکیل دادیم که در حال حاضر حدود ۳۰ هزار عضو دارد. در این کانال به صورت مستمر به علاقه مندان حوزه موسیقی و سرود خدمات رسانی می‌کنیم تا مشکل خوراک سرودی نداشته باشند.
 
اوضاع سرود را در استان خوزستان چه گونه می‌بینید؟
کیفیت و کمیت سرود در خوزستان با مشکلات جدی مواجه است. نسبت به جمعیت اهواز که یک کلان شهر به شمار می آید؛ تعداد گروه‌ها بسیار قلیل و اندک است. البته استانداردی برای این مسئله وجود ندارد ولی وقتی نسبت به استان‌های دیگر می سنجیم متوجه کمبودها می شویم. از لحاظ کیفی نیز در کل استان دو یا سه گروه مطرح در کشور داریم و در اغلب جشنواره ها نماینده نداریم.
 
دلیل این کمبود چیست؟
چون در بحث آموزش و کیفیت اجرا ضعیف عمل کردیم. البته باتوجه به آموزش‌هایی که اخیرا در بسیج هنرمندان داشته ایم در حال حاضر شاهد رشد مجموعه های سرود هستیم. از سوی دیگر نیز شاهد فعالیت گروه‌هایی هستیم که متأسفانه از امکانات چندانی برخوردار نیستند اما به قدری سرشار از استعداد و خلاقیتند که می‌توانند در آینده نقش بسیار مؤثری برای اعتلای سرود داشته باشند و سعی داریم در حد وسع به آن‌ها نیز توجه ویژه ای داشته باشیم. علاوه بر تاکید رهبر انقلاب بر موضوع احیا سرود، ایشان همچنین هنر سرود را از ظرفیت‌های اثربخش برای گسترش ارزش‌ها و فرهنگ‌سازی در جامعه می‌دانند.
 
به نظر شما این مهم چه گونه به منصه ظهور می‌رسد؟
ببینید! در یک کلام ما برای رسیدن به قله سعادت این هنرِ فاخر، باید جامعه سرود را روی ریل اصلی اهداف و آرمان‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بگذاریم. سرود، ستونِ فقراتِ جریان سازی فرهنگی و به عبارت دیگر، پدافند فرهنگی در برابر تهاجم فرهنگی دشمن است.
 مهم ترین اِلِمانی که در هر کشور وجود دارد پرچم و سرود آن است؛ سرود می تواند تهییج کننده افکار و احساسات مردم باشد مثل اول انقلاب! ما باید کاری کنیم که سرود نشاط در جامعه را در پی داشته باشد و بیانگر مسایل روز باشد؛ باید با زندگی مردم پیوند بخورد و با مضامینی که دغدغه روز هستند باعث روشن گری و تبیین شوند.

ارسال نظر